Antara kuih kegemaran my hubby ialah kuih kasturi ataupun orang panggil kuih kacang hijau. Disebabkan dia suka makan kuih ni saya pun suka untuk sediakan kuih ni sebagai juadah berbuka puasa. Ini adalah cubaan saya buat kuih ni untuk kali pertama.Macam biasa mula-mula pencarian resepi di google dimulakan. Namun semua resepi yang saya jumpa berbeza dengan cara yang mak saya buat. So untuk memuaskan hati saya call mak dan bermulalah sesi belajar memasak melalui telefon. Kat bawah ni resepi kuih kasturi versi mak saya hehe...inilah juga resepi yang paling yummmi...hiiiii
![]() |
Gambar hiasan hehe... |
Bahan-bahan :
Kacang Hijau
Air
Kelapa Parut
Garam
Gula
Tepung Gandum
Bahan tepung untuk menggoreng :
1 senduk tepung gandum
1 sudu tepung beras
secubit garam
sedikit kunyit
Cara-cara :
Rebus kacang hijau dengan air sehingga empuk dan airnya hampir kering. (Sukatan air lebih kurang macam kita masak nasi). Masukkan kelapa parut, gula (ikut tahap kemanisan yang kita suka), secubit garam dan sedikit tepung gandum ke dalam kacang hijau yang telah empuk. Gaul semua bahan tadi di atas api yang kecil. Tepung gandum dimasukkan supaya kacang tak terlalu lembik dan supaya senang untuk dibentuk / dikepal. Gaul sehingga semua bahan sebati, tutup api dan biarkan sejuk untuk dibentuk.
Cara membancuh tepung untuk menggoreng :
Campurkan tepung gandum, tepung beras, secubit garam dan sedikit kunyit dengan air. Kacau sehingga sebati. Air jangan terlalu banyak bimbang kacang hijau kurang melekat pada tepung.
Celupkan kacang hijau yang telah dibentuk ke dalam bancuhan tepung dan bolehlah menggoreng. Dah siap bolehlah dihidang.
yummmmmiiiii:):):)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan